Gootsteen Ontstoppen

Verstoppingen in gootstenen, baden en doucheleidingen zijn onvermijdelijk. Meestal worden ze veroorzaakt door lokale verstoppingen in de afvoerkanalen of afvoernetwerken van een enkele sanitaire voorziening. Als u echter meerdere voorzieningen hebt die niet goed weglopen of helemaal verstopt zitten, dan kan het probleem in de hoofdleidingen of de riolering van uw huis zitten. Uw gootsteen ontstoppen kunt u het beste door een loodgieter laten doen, maar u kunt de volgende tips eerst proberen:

De simpele eerste aanpak: Kokend water

De meeste verstoppingen in gootstenen en baden zijn het gevolg van een mengsel van haren, vet, zeepresten en lauw water, die verstrikt zijn geraakt in het afvoerkanaal vlak onder de opening van het putje. Als u metalen pijpen hebt, kunt u proberen om de prop op te lossen in heet water. Door een kan kokend water direct door de gootsteen in de afvoer te gieten, kunt u de verstopping oplossen, voornamelijk als het bestaat uit zeepresten of vet. Heet kraanwater zal niet werken – het moet echt kokend water zijn.

  • Kook een paar liter water in een grote pan op het fornuis, of in een waterkoker.
  • Draag hem voorzichtig naar de verstopte gootsteen.
  • Giet het kokende water voorzichtig in de afvoer (probeer het porselein niet te raken), en kijk of de verstopping erin oplost.
  • Zo niet, dan kunt u door naar de volgende stap, waarbij een ontstopper wordt gebruikt.

Probeer een gootsteenontstopper

Er zijn twee typen gootsteenontstopper die in huis veel worden gebruikt: de klassieke ontstopper met zuignap, en de toiletontstopper. Voor het ontstoppen van gootstenen, douches en baden, kunt u het best een zuignapontstopper gebruiken.

  • Als u aan de slag gaat in de gootsteen van een toilet, dient u de afvoer tegen overstromingen aan de bovenkant van de gootsteenbak, vlak onder de rand, te verzegelen. Gebruik hiervoor een stukje tape. U kunt het gat ook dichten met een vochtig doekje. Werkt u in een bad, plak dan het gat aan de voorkant van het bad af.
  • Als de verstopping in een keukengootsteen zit, verwijder dan het gootsteenzeefje. Bij verstoppingen in een badkamergootsteen verwijdert u de stop. Trek hem eruit, of probeer hem eruit te halen door te draaien en hem er dan uit te trekken.

Een gootsteen ontstoppen is voor een loodgieter vrij eenvoudig, dus mochten bovenstaande tips niet werken kunt u het beste een expert inschakelen.