Riool Ontstoppen

Is uw riool verstopt, dan hebt u te maken met een serieus probleem, dat direct verholpen moet worden en dat serieuze gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Omdat het afvalwater nergens naartoe kan, zal het op de een of andere manier opnieuw omhoogkomen in de pijpleidingen van uw huis. Is uw riool verstopt, dan dient u dus geen gebruik meer te maken van uw sanitaire voorzieningen, totdat de verstopping is verholpen. U kunt dan het beste contact opnemen met een loodgieter die uw riool kan ontstoppen.

De basis van het riool

Huizen met een stadspijpleiding hebben één enkele afvoerpijp onder de grond: van het huis naar de straat.

Deze pijpleiding is meestal zo’n 10 centimeter breed, maar kan ook nog smaller zijn; tot een diameter van 7,5 cm. De afvoerpijp onder de grond is bevestigd aan de hoofdpijpleiding van uw huis. Elke sanitaire voorziening, waaronder wasbakken, het bad, douches en toiletten, maar ook bijvoorbeeld de wasmachine, heeft zijn eigen pijp die naar deze hoofdpijp leidt. Als de hoofdpijpleiding verstopt raakt, dan zullen alle leidingen in het huis uiteindelijk vollopen. Het riool ontstoppen is daarom dan ook prioriteit nummer één.

Meerdere sanitaire voorzieningen verstopt

Een duidelijk signaal dat uw afvoerleiding verstopt is, is als u merkt dat meer dan één sanitaire voorziening tegelijkertijd verstopt raakt. Toiletten zijn vaak de eerste voorziening waarbij problemen optreden tijdens een rioolverstopping, maar ook uw andere voorzieningen kunnen hiermee te maken krijgen. Als u vermoedt dat uw riool verstopt is, dient u eerst het toilet te controleren, en daarna ook het andere sanitair in uw huis.

Uw sanitaire voorzieningen reageren anders dan normaal

Controleer de volgende sanitaire voorzieningen op vreemde geluiden of gedrag, beginnend bij de onderste verdieping van uw huis.

Rioolleidingen raken meestal verstopt op een punt tussen de straat en uw huis. Overige verstoppingen ontstaan dan bij dit punt en verplaatsen zich naar boven. De onderste pijpleidingen en sanitaire voorzieningen zijn dus meestal de eerste waarbij u een verstopping kunt merken.

Toiletten zijn het meest direct verbonden met de hoofdpijpleiding, en gebruiken de grootste pijpleidingen van alle sanitaire voorzieningen. Daarom ontstaan problemen hier vaak het eerst. Misschien valt het u op dat een toilet niet goed doorspoelt, of dat het toilet gorgelende geluiden maakt als er water door de leidingen van wasbakken, het bad of de wasmachine loopt. Dit is een duidelijk signaal van een verstopping in de hoofdpijpleiding. Een riool ontstoppen is voor een loodgieter vaak vrij eenvoudig als deze weet waar het probleem zit.